Nikolič: Budúcnosť Srbska je v integrácii do Európskej únie

11.06.2012 Celý región

Belehrad 11. júna (TASR) - Budúcnosť Srbska je v integrácii do Európskej únie (EÚ), vyhlásil dnes v Belehrade vo vystúpení pri príležitosti slávnostného uvedenia do funkcie hlavy srbského štátu nový prezident postjuhoslovanskej republiky Tomislav Nikolič.

Podľa vlastných slov mieni pracovať pre realizáciu tohto cieľa.

Srbsko nemá právo na to, aby malo nepriateľov, zdôraznil Nikolič, preto mieni budovať priateľské vzťahy s každým. Európsku cestu Srbska označil za cestu do budúcnosti, cestu k ekonomickej prosperite a dodal, že mieni prispieť k tomu, aby krajina pokračovala po nej.

Tomislav Nikolič potvrdil, že chce spolupracovať s budúcou vládou krajiny, ktorej činnosť bude pozorne sledovať a v prípade potreby aj kritizovať. Očakáva od nej boj proti kriminalite a korupcii, do ktorého sa chce zapojiť aj osobne. "Neuspokojím sa dovtedy, kým nenájdeme vinníkov lúpežnej privatizácie v Srbsku. To som prisľúbil a od toho neupustím," citujú slová novozvoleného prezidenta srbské médiá.

"Viditeľný a udržateľný pokrok" vo vzťahoch Srbska a Kosova musí byť kľúčovou prioritou Belehradu v procese približovania sa k Európskej únii. Po dnešnom stretnutí so srbským prezidentom Nikoličom to v Belehrade vyhlásil komisár EÚ pre jej rozšírenie Štefan Füle, ktorý sa zúčastnil následne na slávnostnom uvedení novej hlavy srbského štátu do funkcie.

Na túto slávnosť do Belehradu nepricestovali vedúci predstavitelia niektorých ďalších postjuhoslovanských republík, konkrétne Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Macedónska a Slovinska. Čiernohorský prezident Filip Vujanovič sa na inaugurácii zúčastnil.

Negatívne reakcie vyvolali Nikoličove vyjadrenia po zvolení do čela srbského štátu, keď poprel, že zmasakrovanie 8000 moslimských mužov a chlapcov v bosnianskej Srebrenici v lete 1995 bolo genocídou a vo vojne zničené chorvátske mesto Vukovar na hraniciach so Srbskom označil za "srbské mesto".

Tomislav Nikolič absolvuje vo štvrtok prvú zahraničnú cestu po nástupe do úradu, ktorá povedie do sídelného mesta EÚ Bruselu. Ešte pred nástupom do funkcie rokoval novozvolený srbský prezident v Moskve s najvyšším ruským predstaviteľom, prezidentom Vladimirom Putinom.
 

Vyberte región